DIERGENEESKUNDIGE INFORMATIE OVER BEHANDELINGEN BIJ GEZELSCHAPSDIEREN

WORMEN EN ONTWORMEN BIJ GEZELSCHAPSDIEREN

Wormen kunnen niet alleen voor gezondheidsproblemen zorgen bij de huisdieren zelf, maar in sommige gevallen ook bij de mensen die in contact komen met dieren die besmet zijn. Het is daarom belangrijk om uw huisdier regelmatig (3 à 4 maal per jaar) te ontwormen. Tijdens de slakkenperiode kan het zijn dat u hond/kat in contact komt met het slijm van de slakken, hierdoor kunnen ze longwormen krijgen. Raadpleeg u dierenarts voor meer informatie.

VACCINATIES VOOR GEZELSCHAPSDIEREN

Om uw huisdier te beschermen tegen levensbedreigende infectieziektes, zoals hondenziekte, virale hepatitis, parvo, leptospirosis en rabiës, kunt u uw hond of kat laten vaccineren.

Bij pups en kittens wordt de eerste vaccinatie op een leeftijd van 6 weken toegediend. Dit gebeurt meestal bij de fokker. De 2de en de 3de vaccinatie gebeuren op een leeftijd van 9 en 12 weken. Na deze basisvaccinatie is het voldoende om jaarlijks een boostervaccinatie toe te dienen. Hiermee is uw hond of kat levenslang beschermd tegen ernstige ziektes.

Als u uw huisdier mee op vakantie wilt nemen, is een vaccinatie tegen rabiës vaak noodzakelijk. Indien tijdens uw vakantie de hond in een pension gaat logeren, is een vaccinatie tegen kennelhoest zeer aan te raden.

VLOOIEN EN TEKEN BIJ GEZELSCHAPDIEREN

Vlooien kunnen leiden tot diverse gezondheidsproblemen bij huisdieren, zoals huidinfecties en allergieën. Er zijn veel verschillende producten tegen vlooien in omloop, van vlooienbanden tot pipetjes. Voor een effectieve behandeling van vlooien dient ook de omgeving behandeld te worden.

Teken kunnen ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Het is belangrijk uw huisdier te controleren op teken en deze direct te verwijderen. Hierbij kan de dierenarts u helpen. Er bestaat in de handel ook het zogenaamde tekentangetje om de teek te verwijderen. Gebruik nooit alcohol. Trek de teek ook niet uit met uw hand. Preventief kunt u uw huisdier behandelen met een spray of een vlooienband, waardoor de kans op teken kleiner wordt. Uw hond of kat kan ook gevaccineerd worden tegen de ziekte van lyme die wordt overgebracht door teken.

OPERATIES BIJ HUISDIEREN

Bij een operatie is het belangrijk dat uw huisdier nuchter is, dus niets heeft gegeten. Water drinken mag wel. Uw huisdier wordt voor de operatie verdoofd en via gasanesthesie verder in slaap gebracht. Na de operatie wordt de operatiewond gehecht. Dit wordt meestal inwendig uitgevoerd, zodat hond of kat de draadjes later niet kan lospeuteren. Indien er toch uitwendige hechtingen worden uitgevoerd, dient u 10 dagen na de operatie bij de dierenarts terug te komen om deze te laten verwijderen.

Na afloop van de operatie komt uw huisdier terecht in de recovery room om uit te slapen. Als de patiënt goed wakker is, kunt u hem of haar ophalen en weer mee naar huis nemen.

WILT U MEER WETEN OVER DIERGENEESKUNDIGE BEHANDELINGEN BIJ
DIERENARTSPRAKTIJK DR. PHYLLIS DUTHOO?

NEEM DAN CONTACT OP MET DE PRAKTIJK.

FOTO'S

Dr. Phyllis Duthoo
press to zoom
verzorging paard
press to zoom
tanden vijlen paard
press to zoom
digitale RX
press to zoom
1/1